10 anledningar till varför Challenge Vansbro är ditt nästa äventyr

10 anledningar till varför Challenge Vansbro är ditt nästa äventyr

 1. Det friska vattnet

Västerdalälvens friska vatten är en nog så bra anledning att simma i Vansbro. Västerdalälven har sin källa vid Fulufjället i norra Dalarna och flyter samman med Österdalälven vid det så kallade Älvmötet i Djurås, tillsammans bildar de två älvarna Dalälven, Sveriges tredje längsta älv.

 1. Folkfesten

Challenge Vansbro är en del av Vansbrosimningen, ett evenemang som går av stapeln under två helger i juli. Under Vansbrosimningens evenemang kommer omkring 13 000 deltagare tillsammans med sina nära och kära och andra besökare till Vansbro. Njut av stämningen på arenan, ät gott i restaurangtältet och shoppa i sporttältet!

 1. Variationen

Under Vansbrosimningens två helger arrangeras 11 olika lopp. Allt från 25 meter i bassäng för barn till 10 000 meter i öppet vatten, och naturligtvis triathlon. Första helgen är vår Challenge-helg med Challenge medeldistans och sprint distans men även Vansbro 10k (10km öppet vatten-simning) och Vansbro Öppen Älv (3km öppet vatten-simning), Vansbro Halv (1,5km) & Kortsim (1km).

Läs mer om Vansbrosimningens lopp här: http://vansbrosimningen.se/våra-lopp/

 1. Välordnat

”Bra arrangerat, tydliga skyltar och proffsig personal överallt. Tummen upp!”

Recension från Facebook.

Kommer du till Vansbro lovar vi att ta väl hand om dig. Vi har 70 års erfarenhet av att arrangera öppet vatten-lopp och vågar faktiskt säga att vi gör det riktigt bra.

 1. Traditionen

Vansbrosimningen startade redan 1950 när de goda vännerna Mats Qvarfot och Einar Anselius satt vid strandkanten och gjorde planer för ett propagandasim som så småningom blev Vansbrosimningen 3km. Propagandasimmet med 10 deltagare (1950) har utvecklats till ett av världens största öppet vatten-evenemang. Vill du uppleva historiens vingslag så ska du absolut delta i Vansbrosimningens lopp!

 1. Säkerheten

Hos Vansbrosimningen går deltagarna och således säkerheten alltid först. Vi vill att du ska känna dig trygg hela vägen från start till mål och strävar efter detta genom att ha:

 • Bryggor längs banan
 • Funktionärer som håller uppsikt över deltagarna från bryggorna
 • Tävlingsläkare på plats
 • Inhyrda ambulanser på stand by
 • En mobil vårdcentral vid målet
 • Värmetält efter målgång
 1. Banan – En professionell naturupplevelse

Challenge Vansbro är en av Sveriges högst rankade triathlontävlingar på medeldistans bland triathleter. En av loppets mest uppskattade egenskaper är arenan med alla växlingar på samma ställe

Loppet startar i Västerdalälven med friskt vatten direkt från Fulufjället i norr. I älven finns bryggor bemannade med funktionärer som bevakar dig under simningen.

Cyklingen tar plats längs de östgående, slingrande vägarna omringade av skog och röda stugor med vita knutar. Banan är platt och snabb.

Löpningen består av en varvbanan som tar plats i centrala Vansbro. Längs banan finns gott om energidepåer och våra fantastiska funktionärer och invånarna i Vansbro kommer att heja på dig ända fram till mål.

 1. Dalarna

”Att resa i Dalarna är som att uppleva ett Sverige i miniatyr. Fjällen och den samiska kulturen, sjöarna och bergen, de röda stugorna, hantverkstraditionen och den spännande industrihistorien. Allt samlat på nära håll.” Så skriver Visit Dalarna om vårt fantastiska län. Passa på och upplev mer av Dalarna när du ändå är i krokarna!

 1. Funktionärerna

”Supertack till alla underbara, trevliga och hjälpsamma funktionärer. Ni är GULD värda!”

Kommentar från Facebook.

En stor anledning till att Vansbrosimningens lopp får toppbetyg varje år är våra fantastiska funktionärer. Alltid glada, trevliga och hjälpsamma. Vi lovar, bara funktionärerna gör det värt att delta i Challenge Vansbro!

 1. Svensk sommar

Varje år beställer vi solsken och minst 18 grader i vattnet men, ja, det går väl inte alltid som vi tänkt oss. Oavsett om regnet står som spön i älven, björklöven vajar lätt i vinden eller solen värmer din panna så kommer du i alla fall att få uppleva den svenska sommaren på riktigt.